Vinkkejä makramee harrastuksen aloittamiseen

Oletko aina haaveillut oman makrameeseinävaatteen, amppelin tai vaikka makrameekorviksien valmistamisesta. Olet ehkä miettinyt, että minkälaisia materiaaleja on saatavilla, mutta et oikein tiedä mistä niitä lähtisit hankkimaan. Tai kenties haluaisit aloittaa, mutta epäilet sen olevan liian vaikeaa. Tästä ilmaisesta oppaasta löydät kaiken hyödyllisen, jotta sinäkin voit onnistua makramee solmeilussa. Lähde siis mukaan solmeilun maailmaan ja lue parhaimmat vinkit makramee harrastuksen aloittamiseen.


Solmeilun aloittaminen

Makrameeharrastuksen aloittaminen on helppoa ja perussolmujen oppiminen käy yleensä vaivattomasti. Makrameen solmimiseen sopii periaatteessa minkälainen lanka vain, mutta tavallisimmin käytetään puuvillaisia lankoja. Myös juutti ja hamppunarut ovat solmeiluun sopivia.

Nykyään makrameelankoja on saatavilla monissa eri väreissä ja lankojen myyjiä löytyy Suomesta jo useita. Monet langat on valmistettu käsityöalan ylijäämämateriaaleista ja ovat näin ollen ekologinen valinta. Usein lankoja myyvissä kaupoissa on saatavilla myös muita makrameesolmeiluun tarvittavia materiaaleja, kuten puurenkaita, puuhelmiä ja erilaisia kehyksiä solmimiseen. Keppien ja oksien osalta saatavuus on huonompi, yleensä oksat on hankittava itse metsästä. Mikäli mielii katkoa esim. metsään kaatuneen puun oksia, niin siihen on oltava metsänomistajan lupa. Maahan pudonneita keppejä voi poimia solmeiluun.

Solmeilun alkuun pääsee parhaiten katsomalla ohjevideoita internetistä, osallistumalla solmeilukursseille tai hankkimalla makrameeaiheisia kirjoja. Kun solmujen pariin on syventynyt muutaman ohjeen mukaan tehdyn työn parissa, niin usein solmiminen alkaa jo luonnistua ja inspiraatio omasuunnittelemien töiden tekemiseen alkaa tulla kuin itsestään. Yleensä helpointa solmiminen on aloittaa esimerkiksi amppelin tai vaikka lasipurkin päälle solmeillun makrameelyhdyn kanssa. 


Tarvittavat työvälineet

 • Mittanauha lankojen mittaamiseen
 • Terävät sakset
 • S-koukkuja töiden ripustamiseen solmeilun ajaksi
 • Vaaterekki / naulakko, johon työn saa solmimisen ajaksi
 • Lankoja solmimiseen
 • Puukeppi, rengas, oksa tai muu kehikko johon solmia
 • Hengityssuojain. Suositellaan käytettäväksi, jos solmittavat langat pölyävät oikein paljon.
 • Kampa, jos teet tasseleita tai haluat avata hapsuja.

Lankojen valinta

 • Lankoja on olemassa punottuja ja kierrettyjä. Punotut langat sopivat hyvin makrameeta aloittelevalle solmeilijalle, koska ne eivät purkaudu päistään. Punotut langat käyvät kaikkiin erilaisiin makrameetöihin. Kun tarvitset kestävän langan esim. amppeliin niin kannattaa ennemmin valita punottu paksumpi lanka. Lankoja on myös eri paksuisia ja paksuudet vaikuttavat työn lopputulokseen ja langan menekkiin.
 • Kierretyissä langoissa punos on mahdollista avata ja hapsuttaa kampaamalla. Kierretyt langat sopivat erinomaisesti korvakoruihin ja tasseleiden (tupsujen) tekemiseen.
 • Makrameelankoja ja muitakin makrameetarvikkeita myydään monissa eri paikoissa, mutta esimerkiksi näistä yrityksistä löydät kattavan valikoiman erilaisia lankoja: Lankava, Makrame.fi ja Sofia Knotter.
 • Ensimmäistä työtä aloittaessa, kannattaa katsoa ohjeesta kuinka paljon lankaa työhön tarvitaan ja hankkii lankakerän vasta sen jälkeen. Tavallisimmin pieneen amppeliin ei mene lankaa koko kerällisen verran, mutta isompiin seinävaatteisiin lankaa voi kulua helposti koko kerä ja enemmänkin riippuen seinävaatteen koosta.

Lankojen pituudet 

Lankojen pituuksien mittaaminen valittuihin töihin on yksi useimmiten aloittelevan makrameeharrastelijan kysymyksistä. Langan määrä riippuu aina valmistettavan työn mallista, yksiselitteistä vastausta lankojen pituuden suhteen ei ole olemassa. Suuntaa antavia vinkkejä on kuitenkin olemassa. Langan paksuudellakin on väliä pituuden valinnassa, mitä paksumpi lanka kyseessä, niin sitä enemmän lankaa tarvitaan.

Tässä viitteellisiä ohjeita lankojen pituuksiin:

 • 50% työstä on kaksoistasosolmujen peitossa - tarvitset lankaa 2 - 2,5 krt solmeillun alueen pituuden verran sekä hapsujen pituuden.
 • Solmeiltu alue on täynnä kaksoistasosolmuja - tarvitset lankaa 3 -3,5 krt solmeillun alueen pituuden verran sekä hapsujen pituuden.
 • Kohosolmuilla tehtävissä töissä, jos 50% on solmujen peitossa, lankaa tarvitaan 4 krt solmeiltavan alueen verran.
 • Jos kohosolmuja on koko pituuden verran, niin lankaa tarvitaan n. 7krt solmeiltavan alueen verran.
 • Yleensä solmiessa kannattaa mitata, että minkä kokoinen työ on valmiina ja kuinka pitkä osa siitä on solmujen peitossa ja kuinka paljon solmuja tulee ja käyttää yllä olevia ohjeistuksia mittaukseen.
 • Esimerkiksi 1m pituisessa amppelissa, joka tehdään koko työn matkalla kaksoistasosolmuilla, tarvitaan lankaa vähintään kolminkertainen määrä. Jos koko työn alueella on koko ajan samat tukilangat, niin ne kannattaa mitata työssä suoraan lopulliseen pituuteensa ja solmittavat langat jäävät aina pidemmiksi.

Mitäs jos lankoja tulee leikattua liikaa tai liian vähän?

 • Ylimääräiseksi jääneet langat voi hyvin hyödyntää seinävaatteiden solmimisessa hapsujen käyttöön.
 • Jos langat loppuvat kesken, niin niitä on mahdollista jatkaa erilaisilla tavoilla, joista löytyy paljon vinkkejä mm. youtubesta hakusanalla "how to add cord macrame".
 • Jäljelle jääneet langanpätkät kannattaa säästää myös myöhempää käyttöä varten tai pienempiin solmeilutöihin.

Lankojen mittaaminen

 • Lankakerä on hyvä sijoittaa mittaamisen ajaksi ämpäriin, jossa se pääsee pyörimään vapaasti, mutta ei lähde karkuun pyöriessä.
 • Jos mahdollista, niin merkitse pöydän reunaan 1m pätkä vaikka maalarinteipillä ja mittaa langat sen avulla. Näin ei tarvitse käyttää erikseen mittanauhaa. Ja lankakerästä liukuvaa lankaa on helppo mitata reunaa pitkin.
 • Jos lankoja pitää mitata useita, niin kannattaa laittaa paperilapulle tukkimiehen kirjanpidolla mitattujen lankojen määrät aina ylös, niin pysyy laskuissa mukana, eikä leikkaa turhaan ylimääräisiä.
 • Kaikkia lankoja ei yleensä myös kannata seinävaatteessa leikata yhdellä kertaa, vaan vähän sitä mukaa kun solmii, näin välttyy leikkaamasta liian lyhyitä tai pitkiä lankoja, kun työn edetessä näet lankojen menekin.
 • Suosittelen myös merkitsemään erilaisten töiden lankapituuksia ylös, jotta seuraavalla kerralla muistat, kuinka paljon lankaa työhön kului.

Puukepin käsittely

Jos keräät luonnosta oksia seinävaatteen solmeiluun, niin ne kannattaa aina kuoria ja antaa kuivaa hyvin ennen solmeilun aloittamista.

Keppi on myös hyvä hioa kevyesti santapaperilla ennen solmeilua.

Keppiä valitessa pitää kiinnittää huomiota siihen, ettei se ole ehtinyt lähteä luonnossa mädäntymään ja se on vielä vahva ja jämäkkä. Ettei solmeilun jälkeen huomaa kepin menevän poikki lankojen painosta. 

Muiden materiaalien valinta

 • Amppeleiden aloitukseen käytetään usein puurenkaita, josta langat ripustetaan solmittavaksi. Puurengas kannattaa myös olla riittävän iso n. 5cm halkaisijaltaan, että se on riittävän kestävä. Jos ruukkuun aikoo laittaa kovinkin painavan kasvin, niin amppelirenkaaksi voi myös harkita metallirengasta tai miettiä, josko solmisi amppelin ripustuslenkin myös langoista.
 • Puuhelmien valinnassa on hyvä kiinnittää huomiota siihen, että minkälaisella langalla aiot solmia, jos lanka on kovin paksua ja lankoja voi olla useampia pujotettavaksi samasta reiästä, kannattaa hankkia puuhelmiä, joissa on iso reikä.
 • Makramee seinävaatteita voi solmia melkein mihin vain, esim. metalliputkeen, vanhaan pieneen hiihtosukseen, rukin lapaan... vaihtoehtoja on monia. Ja vain mielikuvitus on rajana. Monissa makrameelankoja myyvissä kaupoissa on myös paljon erilaisia vaihtoehtoja renkaista ja aihioista joihin makrameetöitä voi solmia. 

Omasta hyvinvoinnista huolehtiminen

Makrameesolmeilu voi kuormittaa niskoja ja sormia, jos solmimista tekee pitkiä aikoja peräkkäin. Vaikka solmeilu vie helposti mukanaan, niin kannattaa muistaa tauottaa tekemistä ja solmia välillä mahdollisuuksien mukaan seisten ja välillä istuen.

Monet langat pölyävät aika paljon, joten on suositeltavaa käyttää hengityssuojainta, etenkin kun hapsuja kammataan auki. 


Solmukoulu

Opettele solmukoulun avulla tavallisimmat makrameesolmut ja pääset vauhtiin ensimmäisen työsi kanssa. Solmukoulun saat ladattua alla olevasta linkistä.