Makramee lyhty - ohjeet valmistukseen

27.01.2020

Löytyykö kaapistasi vanha lasipurkki, kenties tyhjentynyt hillo- tai kurkkupurkki? Loihdi siitä helpoin ohjein kaunis makramee lyhty, jota voi käyttää tunnelman luojana led-kynttilöiden kanssa tai vaikka kauniina kukkamaljakkona. Katso ohjeet vaihe vaiheelta.


Tarvikkeet:

Terävät sakset, n. 16 cm korkea lasipurkki (pohjan halkaisija n. 12cm) ja moppari kierrenarua n. 30 m. 


1. Aloita leikkaamalla 23 kpl n. 1,2 m pituisia lankoja ja yksi 2 m pituinen lanka.

2. Taita 2 m pituinen lanka keskeltä kaksinkerroin, tämä on aluslanka. Kiinnitä 23 lyhyempää lankaa kiinni aluslankaan leivonpääsolmuilla. (kts. Solmukoulu)


3. Kiinnitä langat purkin ympärille pujottamalla vapaana olevat narupäät silmukasta läpi ja kiristä tiukaksi. Tee pujottamillasi langoilla kohosolmut purkin ympärillä olevalle langalle, jotta aluslanka kiinnittyy napakasti purkin ympärille.

4. Tasaa langat sopivin välein purkin ympärille

5. Aloita tekemään kaksoistasosolmuja koko purkin ympäri. Tee toinen kerros kaksoistasosolmuja.

6. Jätä pieni väli edellisen kerroksen ja seuraavan kerroksen väliin. Tee jälleen kaksi kerrosta kaksoistasosolmuja, mutta tee solmut tällä kertaa edellisten lankojen "väliin", jotta kuviot menee limittäin.

7. Tee sitten tasosolmuja kolme kerrosta. Kun olet tehnyt nämä kerrokset, tee jälleen kaksoistasosolmu samaan kohtaan jossa oli aiemmat kaksoistasosolmut.

8. Tee seuraavaksi edellisellä kerroksella tehtyjen kaksoistasosolmujen ympärille kohosolmuja joka toiseen kaksoistasosolmuun. Molemminpuolin tehdään kolme kohosolmua. Tästä muodostuu kolmio. Kiinnitä kolmion kärki vielä yhteen yhdellä kohosolmulla. Kun kolmiot ovat valmiit, niin tee kolmion väleihin jääneillä langoilla vielä yhdet kaksoistasosolmut. Leikkaa sitten langat tasaiseksi purkin reunan kanssa.

VINKKEJÄ: 

* Makramee lyhdyn sisällä ei voi polttaa muita kuin led-kynttilöitä kuumenemisvaaran vuoksi. 

* Mikäli purkki on pienempi tai isompi, niin lankojen määrää voi säätää ja muistisääntönä on,      että solmimislankojen määrä on oltava aina neljällä jaollinen. Lankojen pituus on noin 4-5 kertaa purkin korkeus, riippuen siitä, että kuinka tiiviisti tekee solmuja. 

* Lankojen päät voi myös halutessaan hapsuttaa kampaamalla ne auki

* Opettelemalla muutamat perussolmut, voit varioida lyhdyn ulkonäköä aika helposti. Alla muutamia vinkkejä.

Makramee lyhty
Makramee lyhty
Makramee lyhty
Makramee lyhty

LUE UUDET BLOGITEKSTIT ENSIMMÄISTEN JOUKOSSA!

Liity sähköpostilistalle ja saa tietoa tarjouksista, makrameeohjeista ja kursseista.