Kässämessut netissä - aivan mieletön meininki

30.03.2020

Viime viikonvaihteessa järjestettiin maailman ensimmäiset virtuaaliset kässämessut netissä. Näytteilleasettajia oli yli 500 ja ryhmässä kymmeniä tuhansia messuista kiinnostuneita asiakkaita. MacraIrina oli myös mukana messuhulinoissa.

Maailmalla vallitseva koronatilanne on saanut monet pienyrittäjät taloudelliseen ahdinkoon ja huono tilanne on tullut monille yrittäjille tosi nopealla aikataululla eteen. Kaikki tapahtumat on peruttu kevään ja alkukesän ajalta ympäri Suomea. Myös minun kohdalla tämä toi muutoksia normaaliin arkeen. Kalenteriin buukatut makrameekurssit sekä paikalliset messut piti pyyhkiä pois kalenterista. Kun korona-aalto alkoi pyyhkäistä Suomenkin yli, niin tein siinä kohtaa itse heti päätöksen, että kurssini perutaan ja järjestetään myöhemmin, kun se on taas turvallista. Tuntuihan se harmittavalta, etenkin kun olin saanut kursseja täyteen ja jouduin ilmoittamaan innokkaille solmeilun opiskelijoille peruuntumisesta. Harmitti omasta puolesta ja asiakkaiden puolesta. 

Omalla kohdallani tämä takaisku ei kuitenkaan ole ollenkaan niin suuri, kuin sellaisilla joiden koko toimeentulo riippuu yrittäjyydestä - minun yritys toimii sivutoimisena. Toimeentuloni on turvattu toistaiseksi taloushallinnon päätyöstäni. Joten voin vain kuvitella, että miltä tuntuu kun matto vedetään alta totaalisesti. Mistä saada seuraavaan kauppareissuun rahat, millä maksaa toimitilan ja oman kodin kustannukset, millä maksaa yrityksen juoksevat kulut. Lista on loputon ja lohduton. 

Käsityöyrittäjien lohduttomaan tilanteeseen toi kuitenkin pienen oman valopilkkunsa aivan mieletön yrittäjien vapaaehtoisryhmä, joka ryhtyi tuumasta toimeen ja järjesti käsityömessut virtuaaliseen maailmaan. Ajattelin itse ensin, että kuinkahan homma tulee toimimaan, mutta kuitenkin lähdin ennakkoluulottomasti mukaan näytteilleasettajana. Oli jännittävää seurata, että miten ihmiset saadaan liikkeelle ja ennen kaikkea tekemään hankintoja virtuaalisilla messuilla. 

Tein omalle messuosastolleni videoita ja muutamia tarjouksia. Ja postasin kuvia tuotteistani. Videoiden tekeminen olikin yllättävän hankalaa (näkisittepä ne kaikki pieleen menneet pulinat 😅). Mutta muutaman jälkeen ajattelin, että no mikäpäs siinä, antaa mennä vaan. Ihan silleen omana ittenään ja rennosti. 

Koko viikonlopun ajan facebookin messuryhmässä oli kuhinaa ja oman verkkosivujeni datan perusteella paljon kiinnostuneita asiakkaita on käynyt MacraIrinan sivustoilla. Kiitos siitä 🙏 Olin positiivisesti ilahtunut tilausten määrästä ja siitä, että yritykseni sai huomiota messuilla. Moni muukin yrittäjä totesi messujen jälkeen saman ja huojentuneita postauksia tuli myös siitä, että seuraavan kuukauden toimeentulo oli turvattu. Itse tein muutamia löytöjä omiin tarvikevarastoihini ja tutustuin muutamiin ihan uusiin yrityksiin ❤️

Neuvokkaiden puuhanaisten- ja miesten voimin luotiin todella mahtava tapahtuma, joka auttoi varmasti useita yrittäjiä tässä lohduttomassa tilanteessa eteenpäin. On hienoa, että vaikka tilanne näyttäisi kuinka hankalalta, niin periksi ei anneta. Tuleen ei kannata jäädä makaamaan ja omalla positiivisella asenteella pärjää aika pitkälle. Ei se positiivisuus tietysti leipää pöytään tuo, mutta ainakin oma olo on parempi kun ajattelee elämää ilon kautta myös näinä hankalina aikoina. 

Tsemppiä kaikille ja pidetään mieli kirkkaana. Tehdään niitä asioita jotka tuottaa meille iloa ja onnea.

❤️  Terhi